torsdag 30 oktober 2014

Hänger du kvar i din gamla roll?


Jag skålade för att jag kom in på utbildningen i slutet av sommaren. Och jag är fortfarande lika taggad att fortsätta - nästa vecka är det praktik! Ska bli riktigt intressant och roligt.

Det jag hunnit komma till insikt med nu är att allt är så komplext. När en människa genomgår någon transition (övergång) från en roll till en annan (tex att börja skolan/arbeta, bli förälder, sluta röka, förlora en anhörig, råka ut för en olycka eller att gå i pension) spelar så många faktorer in i hur du anpassar dig efter din nya situation. Är du förberedd eller hänger du dig kvar i din förra roll? Tar du dig till dina nya aktiviteter som rollen innebär eller vill du fortsätta med de gamla (gå på bio, krogen, sova till 12, fast du blivit småbarnsförälder) ?

Eller ta det här med att sluta röka till exempel. De som inte röker kanske bara tror att det är ett begär som en rökare ska bli av med och så vips så är allt bra och man har blivit rökfri. Men det är så många saker som spelar in i hur transitionen går från rökare till icke-rökare.
Du förlorar den sociala gemenskapen du hade som rökare där på rökpauserna med de andra. Du måste skaffa dig nya vanor för att hantera stress som aktiviteten rökning kanske dämpat förut. Du måste förstå att saker triggar igång rökning. Det kan vara att varje gång du tar en kaffe, äter snabbmat eller dricker alkohol så associerar du det med en cigarett.
Du måste helt enkelt gå in i en ny roll som icke-rökare och anpassa dig till nya aktiviteter (hälsosammare matvanor och träning kan underlätta en ny identitet). Nya sociala sammanhang bildas. Annars finns det alltför många faktorer som gör att en återgång kan bli ett faktum.

Det gör det så intressant med utbildningen till arbetsterapeut. Man måste sätta sig in i individens situation och upplevelse. Det går inte att punktmarkera och tro att man kan lösa ett problem. Allt har ett sammanhang och det är utifrån individen man ska gå för att lyckas.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar